Pages

Thursday, July 28, 2011

Melepaskan Batuk Di Tangga..??

 
Ramai yg pernah mendengar peribahasa ini, 'seperti melepaskan batuk di tangga'. Peribahasa ini membawa maksud melakukan sesuatu perkara dengan tidak bersungguh2, sambil lewa dan sebagainya dan menjadikan kerja itu tidak sempurna. Itu yg aku pahamlah, mungkin ada maksud yg lain.
Sebelum ni aku paham melepaskan batuk tu adalah terbatuk2 kat tangga. Tapi pemahaman aku tu jauh meleset. Ada maksud yg lebih mendalam dari tu.Maksud yg sebenarnya bukan yg tu...
Yang sebenarnya..

'Batuk' berasal dari bahasa Jawa 'Batok' adalah tempurung kelapa (bukan tempurung kaca si pijal) yg digunakan untuk mencedok air untuk mencuci kaki sebelum naik ke rumah. Kebiasaannya, rumah kampung dulu2 ada tempayan kt luar rumah..
hah..mcm tu r 'Batuk' dilepaskan..
macam ni lah rupabentuk 'Batuk' tu...(^_^)

Oleh yang demikian, kenapa 'seperti melepaskan batuk di tangga' dimaksudkan melakukan kerja2 yg sambil lewa?Ada yg mengatakan kerana perbuatan seseorang yg tidak meletakkan semula batuk itu ke tempatnya dan hanya meletakkannya di tangga, telah menyumbang kepada peribahasa ini. Dan ada yg mengatakan perbuatan seseorang yang tergesa2 untuk naik ke rumah, mengambil batuk untuk membasuh kaki, tetapi kaki tak basah sebaliknya air membasahi tangga.


Begitulah kisahnya...p/s:sebenarnya aku taw kisah ni dari En. Noh Johar seorang anggota SMART TEAM(skrg x lg kot) (^_^)

0 comments:

Post a Comment

 

Blogroll

About